In de volksmond wordt met glasbewassing simpel gezegd het wassen van ramen bedoeld. Er wordt vaak gebruikgemaakt van een spons waar schoonmaakmiddel op wordt gedaan. Vervolgens wordt er met een wisser over het raam heengegaan. Vroeger werd er voornamelijk gebruik gemaakt van wissers. Maar aangezien er veel medische klachten daardoor ontstonden, zoals RSI, zijn de meeste bedrijven overgestapt naar klapwissers. Dit is niet zo slecht voor je arm. Naast het wassen van glazen, wast de gemiddelde glazenwasser ook kozijnen. Op die manier blijven die langer goed en het is wel zo makkelijk, aangezien hij toch al bezig is.
Risicovol
Glazenwasser kan een risicovol beroep zijn. Zeker wanneer je het beroepsmatig uitoefent word je vaak ingehuurd om hele grote gebouwen schoon te maken, glasbewassing Breda is hier een positief en betrouwbaar voorbeeld van. Dan moet je op extreme hoogtes de ramen wassen, wat de nodige gevaren met zich meebrengt. Er zijn echter veel arbeidsomstandigheden en regels waaraan een bedrijf moet voldoen, om deze risico’s zoveel mogelijk te minimaliseren. Zo mag er tegenwoordig niet meer met hoge ladders gewerkt worden. De ladder mag maximaal tien meter hoog zijn tegenwoordig.
Hoe word je een glazenwasser?
Veelal zijn glazenwassers zelfstandige ondernemers. Ze werken voor één bepaalde wijk of een bepaalde groep mensen en hebben daar afspreken meegemaakt. Ze wassen daar met enige regelmaat alle ramen en de klanten krijgen vanzelf een factuur in huis. Voor het beroep glazenwasser heb je geen diploma’s nodig. Het enige wat je nodig hebt is materiaal dat veilig is en een zekere snelheid. Daarom is het van belang dat je fysiek gezond bent en verder geen klachten hebt. Want als je klachten hebt, is het zeer ongezond werk. Het is belangrijk dat je snel kunt werken, want als ZZP’er ben je afhankelijk van de hoeveelheid ramen die je per kan wassen; en niet op uurbasis. Dat is het grote verschil tussen zelfstandig werken of voor een bedrijf.