Overbelasting van elektra

 

Bij teveel vraag naar stroom kan er overbelasting ontstaan in huis. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je ‘s avonds de wasmachine en de droger aan hebt staan, de vaatwasser tegelijkertijd laat draaien en even de frituurpan aanzet. In combinatie met allerlei kleine verbruikers zoals verlichting en de televisie kan de groepenkast het niet aan waardoor overbelasting ontstaat.

Overbelasting kan grote ernstige gevolgen hebben. Je kan hierbij hulp vragen aan een elektricien in Haarlem. De elektriciteitsdraden worden warm, kunnen gaan smelten en daardoor kortsluiting of kan brand veroorzaken en tot zeer gevaarlijke situaties leiden.

Voorkomen is beter dan genezen. Met eenvoudige wijzigingen en aanpassingen is overbelasting eenvoudig te voorkomen, te beginnen in de meterkast.

Controleer of je voldoende groepen hebt om de elektriciteit evenredig te verdelen.

Het is even rekenen maar een vraag van 3600 watt per groep is maximaal.

Als voorbeeld: een waterkoker verbruikt gemiddeld 1500 – 2000 watt, een wasmachine gemiddeld 2800 – 3300 watt. Alle zware apparatuur van bijvoorbeeld de keuken, kan je het beste aansluiten op een aparte groep die daarvoor ingericht is. Wil je weten welke apparatuur erg veel stroom vraagt, kijk dan in de gebruiksaanwijzing of op het typeplaatje van het apparaat.

Gebruik zo min mogelijk verlengsnoeren en verdeelstekkers. Door zo’n hele rij aan stopcontacten kan je ongemerkt heel veel apparaten laten werken terwijl het elektriciteitsnet of de kabels dat eigenlijk niet goed aan kunnen. De kabels kunnen smelten en een gevaar vormen in huis. Sluit ook nooit een zwaar apparaat zoals een magnetron of oven aan op een eenvoudig verlengsnoertje en laat bij een elektrisch kooktoestel aansluitingen monteren die speciaal daarvoor geschikt zijn.

Heb je te weinig groepen, een oude meterkast met porseleinen stoppen of twijfel je over de verdeling van alle apparatuur, overleg dan met een erkend installatiebureau en laat eventueel extra groepen plaatsen, bijvoorbeeld voor de badkamer en de keuken. Kom je er dan nog niet uit? Naast de elektricien in Haarlem, heb ik ook goede ervaringen met de elektricien uit Amstelveen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.