Leegstaande woning verzekeren

Wat is een leegstaande woning? Is het dan nodig om je woning te verzekeren?

Iedere persoon die eigenaar is van een woning woont niet altijd in zijn of haar woning. Je kan bijvoorbeeld je huis verhuren of je kan ook gewoon voor een tijdje naar het buitenland verhuizen. Bij dit laatste blijft je huis gewoon je eigendom, maar je woont er niet meer in. Let wel op men spreekt van leegstaand als dit langer is dan twee maanden. Nu, er staan dus nog meubels in, dan kan je dus een inboedelverzekering nemen.

Het is sowieso verplicht om elke verandering omtrent je woning door te geven aan je verzekeraar. Dikwijls heeft een leegstaande woning geen inboedel meer, dan volstaat een opstalverzekering. Dit is een woonhuisverzekering die je verzekert tegen brandschade, wind, blikseminslag, de zogenaamde natuurrampen. De eerste twee a drie maanden dat je woning niet meer bewoonbaar is, zal ze vaak nog gewoon verzekerd zijn, nadien is er een vermindering waarvoor de verzekeraar zich enkel aansprakelijk stelt, vaak is inbraak en diefstal daar niet meer bij. Zorg er steeds voor dat je correcte informatie meedeelt, onvolledige inlichtingen kunnen spelbrekers als spelbrekers fungeren. Je weet hoe het werkt met garanties. Als puntje bij paaltje komt, kom je soms bedrogen uit. Lees en kijk dus alles goed na.

Leegstaande woning verzekeren
Een leegstaande woning verzekeren is toch nodig

Verschillende hints om je leegstaand huis toch te laten blijken dat er iemand woont

Het probleem met huizen die er verlaten bijstaan, is dat ze nogal fel in trek zijn bij inbrekers en krakers. Dat is ook normaal. Zij doen ook niets anders dan op de loer liggen. Ze zien dat de brievenbus uitpuilt, dat de rolluiken contant naar beneden zijn. Ook ligt de tuin er waarschijnlijk verloederd bij. Het licht brand nooit. Dat zijn allemaal kleine dingetjes die vaak in het oog schieten. Wat kan je daaraan doen?
Doe de rolluiken regelmatig naar omhoog en vraag dit aan een kennis. Laat ook een keer je buren om de 4 dagen de brievenbus leegmaken. Misschien kan je ook zelf eens een keer de tuin opknappen, al is het maar het gras maaien. Je zal zien dat dit allemaal zijn vruchten afwerpt.

Natuurlijk blijf je sowieso je kadaster en je onroerende voorheffing betalen. Je blijft immers eigenaar van de woning, ook al is deze leegstaand. Wat je altijd kan doen, zodat je huis er niet vervallen bijstaat, is regelmatig de verwarming opzetten. Je huis heeft ook wel waarde en dan is het toch altijd beter er goed mee om te springen als een goede huisvader. Verluchten door de ramen en deuren open te zetten is ook gezond voor de woonst. Misschien kan je ook eens poetsen, dan ruikt het lekker fris en is die muffe geur weg, want een huis waar geen leven meer is te bespeuren lijkt vaak verwaarloosd, maar met de juist middelen, kan je zelf al heel veel doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *