Rookmelders in huis

Het enige zintuig dat werkt wanneer je slaapt is je gehoor. Je zult het dus niet ruiken wanneer je woning in brand staat en omdat rook veel giftige gassen bevat, raak je al snel buiten bewustzijn. Dit is vaak al binnen een paar minuten. Het inademen van rook levert bij brand dan ook de meeste slachtoffers op. Het plaatsen van rookmelders is dus ontzettend belangrijk. Door het afgaan van het alarm wordt je op tijd wakker en heb je de mogelijkheid om te vluchten.

Het gebruik van rookmelders

Als je rookmelders gaat plaatsen kun je dat het beste doen op elke verdieping in de gang of op de overloop. Rookmelders kunnen het beste aan het plafond worden bevestigd. Na het plaatsen is het van belang om de batterij tijdig te vervangen. Er zijn melders waarbij de batterij elk jaar vervangen moet worden, maar er zijn ook steeds meer rookmelders waarbij de batterij slechts één keer per tien jaar vervangen hoeft te worden. Deze rookmelders zijn in aanschaf meestal wel iets duurder, maar dat levert wel een hoop gemak op. Om goed te kunnen werken moet een rookmelder regelmatig af worden gestoft. Dat kan eenvoudig met een stofdoek of een stofzuiger. Maak er een gewoonte van om dan gelijk te testen of de rookmelder nog goed werkt. Dit kan door het indrukken van de testknop. Doe dit minimaal één keer per maand.

Rookmelders in huis
Rookmelders in huis zijn er voor jouw veiligheid

De optische rookmelder

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten rookmelders die allemaal op een andere manier werken. De meest gebruikte rookmelder in woningen is echter de optische rookmelder. Een optische rookmelder werkt op basis van een infraroodstraal. Wanneer er rook ontstaat, wordt de infraroodstraal doorbroken en gaat het alarm af. Er zijn tegenwoordig ook koppelbare rookmelders. Deze melders kunnen draadloos met elkaar worden verbonden. Wanneer één van de melders rook detecteert zullen alle gekoppelde melders ook afgaan. Dit is vooral handig wanneer u bijvoorbeeld boven een winkel of café woont.

Koolmonoxidemelders

Koolmonoxide is een levensgevaarlijke stof die vrij komt bij het onvolledig verbranden van fossiele brandstoffen. Het is een geurloos, kleurloos en smaakloos gas en wordt daarom ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Koolmonoxidemelders kunnen het beste opgehangen worden in ruimtes met bijvoorbeeld een verwarmingstoestel. In tegenstelling tot een rookmelder moet een koolmonoxidemelder niet aan het plafond worden bevestigd maar op ongeveer anderhalf meter hoogte. In slaapkamers kunnen koolmonoxidemelders het beste opgehangen worden ter hoogte van het nachtkastje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *